Kuur 3 uitgesteld & een nasale spraak

Gepubliceerd op 24 maart 2023 om 11:45

‘Sorry, we gaan je kuur uitstellen. De blaren in je keel door de bestraling zijn nog te heftig’. Vrij snel alweer na de operatie stond gisteren mijn 3de VIT-kuur gepland. Ik ging er met frisse tegenzin, maar volle moed weer tegenaan. Helaas kon ik vrij snel na aankomst in het ziekenhuis, weer terugrijden naar huis.

 

Mijn hele keel zit vol met blaren. Praten gaat lastig, maar slikken, eten en drinken ook. Als ik nu chemo zou krijgen, zou het alleen maar erger worden. Ik heb hersteltijd nodig.

 

De kuur wordt sowieso 4 dagen uitgesteld. Maandag word ik opnieuw beoordeeld. Het is afwachten of ik dan wel fit genoeg ben voor de chemo. Ik herstel fysiek steeds een beetje meer, maar het gaat heel erg langzaam.

 

In hetzelfde gesprek werd ook nog mijn spraak beoordeeld en besproken. Helaas heb ik te horen gekregen dat er één zenuw volledig is weggesneden. Deze zenuw zorgde voor het gevoel in mijn onderlip/wang en de linkerkant van mijn mond. Dit zal dus niet meer terugkomen en dat doet heel erg veel pijn. Ik ben er van geschrokken.

 

Het “goede” nieuws is dat de zenuw voor beweging waarschijnlijk wel nog gaat herstellen. Deze is namelijk alleen geraakt en niet weggesneden. Dit kan maanden tot jaren duren, maar dat vind ik niet erg. Het linkerdeel van mijn onderdeel hangt nu een beetje als ik praat of lach. Het beweegt niet mee. Dit helpt niet mee voor mijn spraak, dus wie weet gaat dit in de toekomst helpen aan verbetering van mijn nasale stem. De tijd zal het leren.

 

De uitstel van de chemo is vervelend, maar ik ben op dit moment meer met het laatste nieuws bezig. Dat er weinig herstel mogelijk is op het gebied van mijn spraak, doet heel erg veel pijn. Ik had toch gehoopt op wat meer positieve uitslagen. Er is misschien in de toekomst wel nog een operatie mogelijk om mijn spraak te verbeteren, maar dit is nog niet duidelijk. Omdat dit ook weer een heftige operatie is, moet ik hier goed over nadenken. Hier zijn uiteraard vele onderzoeken voor nodig en is voorlopig nog niet aan de oorzaak. Ik moet dit nieuws even verwerken. Het is een stap terug en een flinke tegenvaller. Ik zal moeten leren omgaan met mijn nasale stem, hoe lastig dat ook gaat worden..