Start nieuwe fase

Gepubliceerd op 1 december 2023 om 14:34

Bijna met zin ging ik gisteren naar het Prinses Máxima Centrum: de start van een nieuwe fase. Een fase waarin ik veel minder ziek ga worden en mijn leven weer een beetje kan oppakken. Ik heb er tijdens mijn zware kuren zo naar uitgekeken. En nu is het dan eindelijk zover! Mijn tweede onderhoudstherapie (met dezelfde medicijnen) is begonnen!

 

Elke ochtend slik ik vanaf nu weer een chemodrankje. Daarbij hoort dat je 1x in de week 3 chemopillen slikt. Omdat pillen slikken voor mij mentaal en met mijn mond nu echt geen optie is, zijn ze gaan zoeken naar oplossingen. Ze hadden bedacht dat ik het vloeistof van een infuus wel door mijn sonde zou kunnen krijgen. Ik vond het een prima idee: dit kon ik namelijk gewoon thuis doen én ik kreeg alsnog de goede medicijnen binnen. Vorig jaar kreeg ik deze medicijnen via het infuus, maar de laatste onderzoeken laten zien dat het beter werkt via je maag. Ook geeft dit minder bijwerkingen. Dat was de verwachting. Maar niks is minder waar: 2,5 uur na het toedienen van de vloeistof, begon ik als een gek te spugen. Drie kwartier lang bijna continu. Omdat de reactie op de toediening zo heftig was, hebben we uiteindelijk het ziekenhuis moeten bellen. Zij gaven aan dat dit voor het vervolg geen optie meer is. Waarschijnlijk zal ik, net zoals in mijn vorige onderhoudstherapie, toch weer elke week aan het infuus moeten. Daar had ik nauwelijks last van, dus op dit moment zeg ik daar direct ja tegen. Het nadeel is alleen dat dit meer bijwerkingen geeft op langer termijn. En dan vooral qua bloedwaardes. We gaan dus verder zoeken naar een oplossing, maar de vloeistof door mijn sonde is in ieder geval geen optie. Vallen, opstaan en weer door..

 

Omdat het totaal niet de verwachting was dat ik ziek zou worden, was het even goed schrikken. Gelukkig gaat het nu, een dag na de toediening, alweer een stuk beter! Ik heb bewust nog even een dagje rust ingepland om echt goed te herstellen en dan ga ik weer lekker door met mijn leventje! Want ja zeker, ondanks deze tegenslag blijf ik erin geloven dat ik mijn leven vanaf nu weer kan oppakken! ‘Later wordt het beter’