Uitslag onderzoeken operatie

Gepubliceerd op 6 februari 2024 om 18:01

Zojuist werden we gebeld door de plastische chirurg. Mijn spraak is sinds mijn operaties/inwendige bestraling in maart niet meer zoals vanouds. Het klinkt allemaal heel nasaal en hierdoor ben ik vaak moeilijker te verstaan. Dit vind ik mega vervelend. Er zijn in december en twee weken terug allerlei onderzoeken gedaan om te kijken waar dit precies vandaan komt.

 

Het probleem is duidelijk: er is een gat te zien in mijn gehemelte. Bij bepaalde klanken moet je gehemelte afsluiten, maar dit lukt mij nu niet meer. Hierdoor verlies ik veel lucht door mijn neus en krijg ik een open neusspraak. Het gat is alleen groter dan verwacht en daardoor is er nog maar één soort operatie mogelijk. Helaas biedt deze operatie ook geen zekerheid op verbetering..

 

Wat ze kunnen doen is met weefsel vanuit de binnenkant van mijn wang, mijn gehemelte verlengen. Hierdoor is het de bedoeling dat ik minder lucht via mijn neus verlies en dus weer minder nasaal klink. Maar omdat de ruimte zo groot is, is het de vraag of dat gaat lukken. Ze kunnen niks beloven. De operatie zelf schijnt ook zwaar te zijn. Het zijn dus allemaal geen hele fijne berichten..

 

Om de operatie uit te voeren heb ik sowieso een normale mondopening nodig. Mijn kaak staat nu nog zo stijf van de bestraling dat mijn mond maar 1,5 cm open kan. Dat is gewoon veel te weinig. Binnenkort staat er een poli afspraak gepland om alles nog een keer goed door te nemen in detail. Voorlopig is het dus hard werken voor een normale mondopening. Ik sta wel al op de wachtlijst voor de operatie, maar wanneer de operatie gaat plaatsvinden weet ik nog niet.

 

Mijn gevoel is dubbel. Dit bericht is niet wat ik wilde horen, maar alles in mij zegt toch dat ik het moet doen. Ik weet dat ik er anders spijt van ga krijgen. Ik wil alles aanpakken wat kan helpen tot verbetering. Ik blijf hopen op het beste resultaat..