Mijn derde ‘kankerverjaardag’

Gepubliceerd op 2 juli 2024 om 10:00

Op het tijdstip dat ik deze post plaats, 10:00 uur, is het precies 3 jaar geleden dat mijn hele leven veranderde. Voor altijd. Ik ging naar de huisarts met het idee dat ik een verwijzing voor een logopedist zou krijgen, maar dat liep even anders. De huisarts keek in mijn keel en zijn hele gezicht vertrok. ‘Ik zie een groot gezwel in je keel zitten, Jade. Je ademt door een rietje. Ik wil dat je nu direct doorgaat naar het ziekenhuis’. De wereld zakte onder mijn voeten vandaan. Dag onbezorgde leventje.

 

Dezelfde avond kreeg ik al te horen dat ze voor 99% zeker wisten dat het kanker is. Het gezwel was namelijk gevuld met weefsel. Sindsdien is mijn nachtmerrie gestart en tot op heden niet gestopt. Dag in dag uit draait mijn hele leven om kanker. Waar vriendinnen zich druk maken of hun toets goed is gegaan, maak ik me druk of ik überhaupt nog wel kan genezen. Mijn leven staat iedere minuut nog stil, terwijl het leven van iedereen om mij heen maar doorgaat. Het is een heftige, boze, verdrietige en oneerlijke wereld. De wereld van puberkanker.

 

Ik ben vandaag alweer 3 jaar bezig en heb daarbij al vele behandelingen achter de rug. Het ziekenhuis is mijn tweede thuis. De diagnose voelt als gisteren, maar ook eindeloos. Kanker hoort inmiddels helaas helemaal bij mij. Het is zwaar om maar door te gaan met alle chemo’s, alles te verwerken en tegelijkertijd hoop voor de toekomst te blijven houden. Fysiek en mentaal waren sommige momenten niet te doen, maar opgeven staat niet in mijn woordenboek. Ik ben dan ook trots dat ik vandaag mijn ‘kankerverjaardag’ kan vieren. Ook al heeft 2 juli een heftige herinnering, vier ik vandaag dat ik er nog ben.

 

1095 dagen verder. Het is niet te beschrijven wat ik allemaal heb meegemaakt. Ik kijk positief terug, met een lach en een traan. Kanker brengt ook veel moois waar ik dankbaar voor ben. I’m still standing en heel gelukkig 🥹

 

Cijfers:

715 chemogiften

66 bestralingen

3 operaties

7 verschillende soorten chemo’s

2 slechte uitslagen

14 MRI-scans

12 sessies EMDR-therapie

508 dagen sondevoeding

en heel veel gesprekken, prikken, opnames, overgeven, ziekenhuisbezoeken, onderzoeken, teleurstellingen etc..