Een sonde

Gepubliceerd op 13 december 2021 om 22:04

Vandaag (maandag 13 december) kreeg ik een sonde. Ik heb dit wekenlang kunnen uitstellen, maar vandaag moest het dan toch echt 😣 ik heb nog steeds pijn in mijn mond van de bestraling, daardoor doet eten nog pijn en val ik dus te veel af. Hierbij helpt mijn verminderde eetlust ook niet echt mee. Om de paar dagen moest ik steeds wegen en dit doorgeven aan het ziekenhuis. Sinds mijn vorige kuur zat ik al op het randje. Vandaag hebben ze dan toch besloten dat het beter is om wat extra voeding te krijgen via een sonde. Donderdag heb ik weer een chemo kuur, en als ik te weinig weeg, kan ik deze kuur gewoon niet goed aan. Ik ben vanochtend gewoon nog naar school geweest & toen ik terug kwam, hoorde ik dat het vandaag moest gebeuren. 1,5 uur later hebben we al een afspraak in het Maxima. Eerst word ik voorbereid door de pedagogische zorg, omdat ik een sonde echt ontzettend eng vind. Een tijdje later mogen we naar de behandelkamer. Het plaatsen van de sonde was echt vreselijk! Gelukkig is het nu lekker voorbij! Na het plaatsen van de sonde, mogen we naar de dagbehandeling. Daar krijgen we uitleg over hoe we de sondevoeding moeten geven etc. Als ze een sonde plaatsen, dan trekken ze met een spuit uit de sonde altijd wat maaginhoud op, en als dat eruit komt, dan weten ze dat de sonde goed zit. Helaas kwam dit er bij mij niet gelijk uit, na een paar keer proberen & een beker thee, kwam het er gelukkig wel uit. Pff ik wil niet nog een keer dat plaatsen doen hoor 😅 Je hebt verschillende soorten sondes, ik heb een neus-maagsonde gekregen. Ik krijg voor nu eerst alleen sondevoeding als ik slaap. Echt dus als extraatje. Overdag moet ik zelf goed proberen te eten! Ik vind het gezicht & gevoel van een sonde echt verschrikkelijk, daarom ga ik zolang ik een sonde heb, ook niet naar school. Donderdag heb ik weer een grote iva-kuur, en als ik daarvan een beetje hersteld ben, zal ik jullie weer even een update geven!

 

Hoe zit een sonde nou precies in je lichaam?