EMDR- therapie

Gepubliceerd op 1 juni 2022 om 15:38

Inmiddels loop ik alweer een paar weken bij een psycholoog in het Prinses Máxima Centrum. Wekelijks kan ik mijn hart bij haar luchten en hebben we diepgaande gesprekken. Dit is fijn en lucht op, maar mentaal gaat het helaas nog niet zo goed. Ik ben veel bezig met de toekomst en daarbij blijf ik last houden van mijn haarverlies. Iets wat altijd bij mij is. Mijn haar groeit alweer heel hard, maar zonder Toupim durf ik niet over straat. Ook kan ik een geluid van een tondeuse echt niet horen en is langs een kapperszaak lopen eigenlijk al teveel.

 

Na vele vragenlijsten en gesprekken, is er bevestigd dat dit beide (angst voor de toekomst en haarverlies) een trauma is. Hier krijg ik dus EMDR-therapie voor.

 

Inmiddels heb ik één sessie gehad waarin we meteen beide onderwerpen hebben aangepakt. Dit vond ik ontzettend heftig en moest ik achteraf twee dagen van bijkomen. Ik was intens moe en voelde me niet goed. Het is zwaarder dan ik dacht.

 

‘Terwijl ik je vragen stel over je trauma’s, blijf jij naar het lampje kijken. Zo herbeleef je de nare gebeurtenis en krijg je hopelijk meer ruimte in je hoofd. Het moet nog verwerkt worden namelijk’. Hoewel dit van te voren allemaal een beetje vaag klinkt, geloof ik er steeds meer in dat het gaat werken. Vragen zoals ‘wat vind je het ergste van je haarverlies?’ en ‘vond je jezelf lelijk toen je kaal was?’ kwamen meerdere keren voorbij. De ene vraag kwam harder binnen dan de andere vraag. Bij het onderwerp over de toekomst waren de vragen nog wat heftiger. ‘Hoe zie je de toekomst voor je?’ en ‘is je eigen begrafenis het trauma-plaatje?’ zijn dan vragen waar je aan moet denken. Dit doet heel veel pijn, maar het is duidelijk nodig om dit onderwerp aan te pakken. Ik was goed van slag namelijk.

 

Het is een intensief stukje in mijn behandeling. En dan natuurlijk vooral mentaal. Ik denk dat het goed is om te doen, maar het is een hele stap. Al helemaal omdat het wekelijks is. Mijn psycholoog verwacht dat ik echt nog wel een aantal sessies EMDR nodig heb, dus ik denk dat de komende maandagen dit mijn favoriete bezigheid is. Het is dubbel en lastig. Er komt zoveel bij ‘kanker’ kijken..